S2 16. nap Kikelet
2013. január 20. írta: GaBko

S2 16. nap Kikelet

Kint hó borít mindet, azonban hozzám már elért a mesterséges tavasz. Az elültetett magjaim 2 kivétellel már napokkal ezelőtt kikeltek. Egy Bhut naga és egy Red savina lustálkodik, vagy nem volt képes a csírázásra. Egy-két napot kapnak még, de nem hiszem, hogy előbújnak. Egy Dorset naga feje meg beleszorult a maghéjba és elég nehéz volt a szikleveleket kiszabadítani roncsolódás nélkül. Ha nem sikerült tökéletesen a mentőakció, valószínűleg visszamarad a fejlődésben. Sebaj, így is maradt bőven szép erőteljes kis palánta. A többségnél már előbújtak a levélkezdemények a sziklevelek között és napról napra látszik rajtuk, hogy egyre erősebbek. Egyelőre minden az elvárásoknak megfelelően alakul.

Az ültetvény:

2013-01-20 09.11.33.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochilli.blog.hu/api/trackback/id/tr265028309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2013.01.22. 14:35:28

Egyszerű és ötletes. Megcsinálom én is, mert nekem a kései ültetés miatt általában elég kicsik a habanerok és termést is legkorábban augusztus közepe-vége felé hoznak.
Egy másik dolog:
Vigyázz ezekkel a kompakt fénycsövekkel! Nem biztos, hogy jót tesz a növényeknek.
Az egyik tanárom végzett egy kutatást, (amit most nem találok, de neten fent van).
A lényege, hogy mutációkat akartak megfigyelni, így mikrohullámú sütő magnetronjából csináltak kamrát, amibe magokat helyeztek, majd elültették őket a besugárzás után.
Aztán kipróbálták ugyanezt kompakt fénycsővel és az eredmény sokkal durvább volt. Nagyon komoly elektromágneses sugárzást bocsátanak ki ezek a szarok.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.01.22. 20:18:01

@Sword: tavaly is szépen fejlődtek probléma nélkül. Inkább az okozott nekik sokkot mikor a napra kerültek ki és nem voltak hozzászokva az uv sugárzáshoz. Én múlt évben februárban ültettem őket, hasonlóan mint most és júliustól szüreteltem. Szép fejlett növényeket rakhattam ki a szabadba mikor már jó idő volt. Most is ráértem volna még egy kicsit, de már nem bírtam magammal:)

Sword 2013.01.23. 14:10:51

Legyen igazad. Csak eszembe jutott ez a dolog, amikor láttam ezt a kompakt fénycsöves megoldást.
Én szerintem valami ledes megoldás u8tán nézek.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.01.23. 14:24:11

@Sword: A ledes világításról egy pozitívumot hallaottam eddig, hogy gazdaságosabb üzemeltetni, bár ezt az előnyt az építés vagy vásárlás költsége jelentősen csökkenti. Akváriumban is próbálkoztam ledes világítással, de nem volt olyan hatékony mint a fénycső. Jóval nehezebb ugyanazt a fényerőt leddel elérni. Nekem a ledes megoldás bonyolultabb és kevésbé hatékonynak tűnik, ezért maradtam az akvarisztikában már bizonyított fénycsöveknél. De örülnék neki ha majd jeleznéd a tapasztalataid a ledes fény hatékonyságával kapcsolatosan. Sok sikert hozzá!

asa77sol 2013.01.27. 12:44:41

Szerintem a ledekkel kapcsolatos véleményed nem feltétlenül igaz. Lehet kapni 1$/db áron 60lm/W ledeket, ezeket 700mA árammal tudod hajtani. dx.com/p/3w-3050-3250k-180-200lm-led-warm-white-light-bulbs-50-piece-pack-141988
Az energiatakarékos izzó sem csinál több fényt és az ára sem hiszem, hogy sokkal olcsóbb. Jó, kell hozzá még meghajtás, valami hűtőfelület meg némi rezsianyag de ha szeretsz barkácsolni akkor egy délután alatt ki lehet faragni egy fainat. Amúgy a lényeg nem is ebben a fehér színű ledben van hanem abban, hogy pirossal, kékkel és fehérrel kb 1/2-1/4 fogyasztás mellett is hasonló eredményt lehet elérni mint fénycsövekkel vagy energiatakarékos izzóval. Most amiről beszélek az a növények pótvilágítása, akváriumba valóban jobb és olcsóbb a fénycső.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.01.27. 21:38:39

@asa77sol: Igen, sokat agyaltam a leden, de csak energia takarékosság miatt gondolkoztam rajta. Növényeknek valóban piros-kék-fehér ledet használnak és érdekes lilás fényben úszik tőle a lakás:) Mivel maximum 4 hónapot használom és egetverően nem is dobja meg a villanyszámlát maradtam az izzóknál. Egy srác használ a környéken ledes világítást, de egész évben lakásban van a növénye és állítólag folyamtosan terem a növénye, bár nem ipari mennyiségben:) Szóval a led valóban jó lehet. Ha szeretnék barkácsolni, lehet kipróbálnám, de már az izzók úgy is megvannak előző szezonról és mivel bevált, maradok mellette.
süti beállítások módosítása