S3 16. nap Bújj-bújj zöld ág, zöld levelecske!
2014. február 06. írta: GaBko

S3 16. nap Bújj-bújj zöld ág, zöld levelecske!

Eltelt 2 hét az ültetés óta. A magok csírázása idén valamiért kissé lassabban megy. Talán mert idén nem saját, hanem beszerzett magokról ment az ültetés. Most jelenleg a magok 2/3 része kelt ki, de minden reggel fedezek fel újabb és újabb jövevényeket, így még van remény a magasabb arány elérésére. A hét végéig várok és a hiányzók helyére ültetek még néhányat a saját magjaimból. Szerencsére több száz szelektált Trinidad Sc. Moruga, Dorset Naga és egyéb magom van még.

Akik már kibújtak:

20140206_084405.jpgA kertészetben is több mint egy hete el lett ültetve az első csapat, illetve egy hete a pótlás is. Azóta már ők is napvilágot láttak. Úgy néz ki, hogy a saját magjaim sokkal könnyebben bújnak ki mint a beszerzett magok.

Az egyik a 3 tálcából:

1798076_811620722186345_1157801685_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochilli.blog.hu/api/trackback/id/tr325801170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harsanyi.b 2014.02.06. 12:36:47

Szia,

Tudsz segíteni jó mag forrás ügyében? Eddig itthon vásároltam, de most szeretnék kipróbálni más beszerzési forrást...
fataliiseeds-en nem találtam mindent amit szeretnék. Van valami hasonló, megbízható oldal? (Pl Hab chocolate-et nem találtam ott. vagy esetleg a C. chinense chocolet ami kapható, az Habanero? )
köszönöm!

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.06. 13:00:56

@harsanyi.b: Szia! Egy chilibarát a pepperseeds.eu ról rendelt és már szépen csíráznak a magok. Én itthoni forrásból és USÁ ból rendeltem idén magokat. De van bőven saját magom is. Ha rágooglezol hogy pepper, chili seeds elég sok helyet találsz ahonnan rendelhetsz. Hogy melyik mennyire megbízható, az majd akkor derül ki, ha már szüret van és tényleg az lesz aminek eladták a magot :D

harsanyi.b 2014.02.06. 13:04:41

@GaBko: Köszönöm!
Igen, a google keresésen túl vagyok, csak jobb szeretek némi ajánlást begyűjetni ilyenekkel kapcsolatban. A linkelt oldal szimpatikus, kipróbálom. Meglátjuk mit hoz a szüret. :D Tavaly ilyenkor már sokkal előrébb jártam.... sietni kell.

harsanyi.b 2014.02.06. 13:06:07

Még egy kérdés.
Van tapasztalatod, hogy meddig csíraképesek a magok? A tavalyiakból megmaradtakkal még érdemes próbálkozni gondolom.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.06. 13:12:19

@harsanyi.b: 2 évig biztosan. A most ültetett Krishna jolkia magjaim 2 évesek voltak és ők keltek ki elsőként és az összes! Tavaly is sikeresen ültettem korábbról maradt Dorset Nagákat. Valahol azt olvastam, hogy akár 5-6 évig is csíraképesek lehetnek a magok, de természetesen időarányosan csökken az esély a sikerre!

A Láncfűrészes 2014.02.10. 20:18:18

Helló! Írtad, hogy saját magokat is ültettél.
Hogyan éred el,hogy ne porzódjanak keresztbe a különböző fajták, és a magokból ugyanolyan fajta legyen, mint az "anyjuk"? :)
Van valami spéci módszered?

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.10. 20:45:57

@A Láncfűrészes: Külön választom a fajtákat. Mivel nagyon könnyen porzódik, akár egy virág saját magát is beporozza ha a szél megmozgatja, elég kicsi az esély, hogy távolabbi növénytől porzódjon be. De 100%-ban nem lehet garantálni. Magot csak a legszebb, legtökéletesebb, leg csípősebb termésekből tartok meg, így próbálom szelektálni, hogy lehető legjobb terméseim legyenek következő generációban.

A Láncfűrészes 2014.02.12. 10:02:10

@GaBko: én meg pont azt hallottam/olvastam,h nagyon könnyen keresztbe porzódik, aminek több oka is van, de pl. az egyik ha megfigyeled, amikor kinyílik a virág, a bibe már termékeny, a porzóinak viszont még kell egy pár nap mire beérnek, és ezalatt simán meg tud termékenyülni máshonnan (rovarok,szél,stb.). Ez lényegében a természet trükkje, hiszen neki pont az az érdeke, hogy genetikai sokféleséget hozzon létre.
Persze ez így csak elmélet, nem tudom mennyire érvényesül a gyakorlatban. Azért érdekes lenne, ha csinálnál majd a szezon végén egy statisztikát, hogy hány növényen vettél észre némi változást az eredeti fajtához képest. Már ha marad ilyesmire időd és energiád a szószgyártás mellett! :D

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.12. 10:07:53

@A Láncfűrészes: Ez azért is érdekes, mert a különbség leginkább a következő generációban jelenik meg! Igyekszem lehetőség szerint külön tartani a fajtákat. Külön vannak a Dorset nagák, külön a morugák és az egyéb fajták a kert teljesen más részén vannak. Mivel sok-sok virág van egy növényen, így elvileg kicsi az esélye, hogy távolabbi növény porozza be, de semmi sem kizárt. Magok mentésénél igyekszem szelektálni és csak tökéletes termésekből szedek magot. De idén is rengeteg magot szereztem be biztos forrásból, hogy elkerüljem a problémát.

A Láncfűrészes 2014.02.12. 11:08:41

@GaBko: Igen, a különbség kizárólag a magok genetikájában lesz. Az, hogy egy-egy termés milyen az csak az anyanövénytől függ, meg a környezettől, és hogy, hogyan sikerült a megporzás. A termés maga nem tartalmazza az új géneket, csak a magok. Elég vicces belegondolni, hogy mi lényegében a csilik "méhlepényét" esszük, amiben az embrióit neveli! :D
De ha már a nemesítés/szelektálás is szóba került. Én úgy gondolom az egész növényt kell nézni, nem csak egy-egy termést (na jó persze azt is, lásd később) de ha pl. a 10 növényed közül az egyik különösen nagyranőtt/bőtermő/extra csípős stb. a többihez képest akkor annak a növények érdemes az utódait továbbvinni, mert jó a genetikája, és ez a genetika legalább fele részben (önporzásnál 100%) az összes termésében lévő magban benne lesz, nemcsak a szép nagy egészséges termésekben. Ha így kiválasztottad a növényt, akkor mehetsz tovább egy lépéssel, és a szép egészséges terméseiből veszed ki a magot, mert azokban egyrészt több mag van, másrészt jó eséllyel csíraképesek, nem mutálódtak elégtelen megporzás miatt,nem hordoznak valamilyen betegséget, stb...

Bazsó Attila 2014.02.15. 20:08:59

Hogyan tudom felismerni a túladagolást!Melyek a jelei?
Köszi

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.15. 20:12:36

@Bazsó Attila: pl. levélcsavarodás, de el is dobálhatja a leveleit!
süti beállítások módosítása