1. nap Csíráztatás - Chili hidropónia a Zölderdővel!
2013. május 23. írta: GaBko

1. nap Csíráztatás - Chili hidropónia a Zölderdővel!

Bejegyzés alcíme...

Egy Gabasco kedvelő ismerősöm korábban megkeresett, hogy egy otthoni kertészkedéssel foglalkozó céget vezető barátja szeretne velem együttműködni. Tekintettel arra, hogy közben egy másik hasonló termékekkel foglalkozó cég is megkeresett, felgyorsultak az események :) (Itt is megköszönöm a megtisztelő megkeresést a másik cégnek is!)

Így alakult, hogy a Zölderdő - Greenforest-nek köszönhetően a mai nap egy különleges kísérletbe kezdhettem.

A kísérlet lényege, hogy a chilitermesztésen keresztül mutassuk be hogyan működik a hidropónia és akár kis helyen, lakáson belül milyen eredményeket lehet elérni. (Remélem lesz is eredmény:)

Tegnap sikerült elugranom az üzletbe és összeszedtük a kezdéshez szükséges motyókat és rengeteg információt kaptam a hidropóniáról. Mivel a téma számomra is teljesen új a felét sem tudtam megjegyezni, így biztosan számíthatnak a további kérdéseimre:) De sok információ található az interneten is.

Vágjunk is bele!

Természetesen a hidropónia is a csíráztatással kezdődik, de itt nem földet hanem úgynevezett Jiffy korongot használtam (kókuszrost pellet korong, de láttam tőzegből is, használható ezen kívül kőzetgyapot is). A korongokat elhelyeztem a mini üvegházba és felöntöttem langyos-meleg vízzel.

Jiffy korong szárazon:

2013-05-23 18.48.49.jpg

A korongok néhány perc alatt magukba szívták a vizet és puha puffancsokká váltak. A felesleges vizet leöntöttem és kis mélyedést vájtam a közepébe majd  belehelyeztem 1-1 magot és vékonyan betakartam őket.

2013-05-23 19.04.52.jpg

Az ültetvény: 20 db Dorset Naga, 1 db Trinidad Scorpion Moruga yellow, 2 db Trinidad Scorpion yellow Cardi, 1 db Trinidad Scorpion orange.

Az ültetést követően a hideg időjárás miatt újra üzembe helyeztem a homemade keltető inkubátoromat, hogy a csírázáshoz megfelelő 25C fok körüli hőmérsékletet biztosíthassam. Csírázáskor fényre nincs szükség, de a kellemes meleget egyelőre csak így tudom biztosítani nekik.

2013-05-23 21.23.43.jpg

Most újra várom a kikeletet:)

A Dorset Nagákat előnevelést követően egy méretesebb, valamelyik Trinidadot egy kisebb rendszerbe tervezem tenni, valamint néhány szépséget becsempészek a Zölderdőben kiállított rendszerekbe:) De ez még a jövő zenéje, meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok.

A Hidropónia rendszert még korai összerakni, de addig is van mit tanulmányoznom a témában (ph mérés, ec mérés, tápozás...:)

Ami ennél is fontosabb: Süss fel nap! Hogy a szabadban lévő növényeim mielőbb beérjenek:)

Folyt köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochilli.blog.hu/api/trackback/id/tr725315258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Machine Works 2013.06.01. 21:11:15

Szia! Ha a hidrozni kezdesz, akkor inkább a kőzetgyapotot használd, mint a Jiffy-t... Ezzel elkerülheted a rendszer eltömődését, illetve nem fogja megbolygatni a Ph és Ec értékeket. Ennek folyománya, hogy mindenképpen szerezz be Ph és Ec mérő műszert (vagy kérj a szponzortól...)Arra is figyelj, hogy elég nagy legyen a tartályod, mert egyrészt a folyadék hőmérsékletét is egy bizonyos szint alatt kell tartanod (pláne, ha nem lámpa alatt tartod őket), másrészt pedig a nagyobb mennyiségű folyadékon könnyebben tudod beállítani a Ph-t és a tápanyag (Ec) mennyiséget is. A Ph-t nagyjából fixen kell tartanod, míg az Ec értékkel folyamatosan kísérletezhetsz. Nekem az a tapasztalatom, hogy a chilik, főleg az erősebb fajták (Én habanerokkal és Jolokiátval próbálkoztam) szeretik a túltápozást, tehát az adott tápanyagnak az előírt mennyisége főlé lehet menni 10-15%-al. De ezt már csak és kizárólag akkor, ha már erősen a virágzási fázisban van a növény. Az a szép a hidróban, hogy ha valamit nem jól csinálsz, akkor egy átmosással még meg tudod menteni a kertedet, míg ugyanezt földben elég nehéz lenne megtenni. Elég nagy tapasztalatom van, mind a hidro, mind a Chili termesztésben, nagyjából ismerem a jelenleg kapható tápszercsaládokat (Plagron, House of Garden, Canna és társaik) is, és van alternaiv . Ha gondolod,

Time Machine Works 2013.06.01. 21:33:41

Szia! Ha a hidrozni kezdesz, akkor inkább a kőzetgyapot korongot használd, mint a Jiffy-t. Egyrészt megelőződ vele a rendszered eltömődését, másrészt nem fogja megbolygatni a rendszered Ph és Ec értékét. Ezekből következőleg mindenképpen szerezz be Ph és Ec mérő műszert (vagy kérj a szponzortól...) Próbálj meg a lehetőségekhez mérten a lehető legnagyobb tartállyal dolgozni, mert minél nagyobb a tartályod, annál könnyebb alacsonyan tartani a folyadék hőmérsékletét, másrészt könnyebb beállítani a Ph és a tápanyag (Ec) értékeket is. Én azt figyeltem meg, hogy a Chilik (Jellemzően az erősebb fajták, Red, Yellow, Chocholate Habanero, Bhut Jolokia) amikor már gazdagon hozzák a virágokat, és a terméseket, akkor az előírt maximum tápanyagmennyiségek felett 10-15%-al simán jól érzik magukat, sőt kívánják is… Talán elmondhatom magamról, hogy konyítok kicsit a hidrokulturához, és van tapasztalatom a chili termesztésben is. Van rálátásom a Magyarországon kapható tápszerekre (Canna, House of Garden, Plagron, Atami, Bio Bizz, Stb..) is. Ezen kívül tudnék ajánlani saját fejlesztésű tápszert is, bár ennek a szponzor biztos nem örülne… Szóval, ha úgy gondolod, hogy a segítségedre lehetek, keress meg a karel.god@gmail.com E-mail címen.

Üdv:
K.

Time Machine Works 2013.06.01. 21:39:26

Na, ez szépen beduplázódott...
Azt hittem, hogy az első Hsz elveszett... Mindegy, a lényeget látod...

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.06.01. 21:47:52

@Time Machine Works: Szia! Köszi a tanácsokat és kiváncsi vagyok a tapasztalataidra és eredményeidre! Nekem elsőként egy rainforest2 65 literes rendszerbe kerülnek előnevelésre a növények (18db) agyaggolyókkal. A 24 ből már 17-en kikeltek:) GHE tápokat kaptam és PH, EC mérő műszereket is. Ha a 18 növény kinövi rainforestet egy dutch pot rendszerben gondolkodom a későbbiekben egy kisebb rendszerrel kiegészítve, vagy a rainforestet 6 kosaras formában mellé. Ha valahol elakadnék biztos megkereslek és várom a további észrevételeket :) Üdv: GaBko

Time Machine Works 2013.06.01. 23:27:02

@GaBko: Ha még lehet, akkor az agyaggolyót cseréld le kőzetgyapotra. Pont azért, mert a gyapotot könnyebb átmosni.
Mivel kezdő vagy, így nagy eséllyel bele fogsz futni valami hibába... Ezt a gyapotban könnyebben korrigálod, mint a golyókban... Ezt tapasztalatból mondom. Amikor kezdtem, én is beleszaladtam alapvető hibákba, igazából a harmadik ültetés maradt meg... Persze ez több mint tíz éve volt, és akkor még nem volt a hidrónak kultúrája itthon..
süti beállítások módosítása