Chili, Paprika családjai, fajtái
2014. május 07. írta: GaBko

Chili, Paprika családjai, fajtái

Érdemes egy kicsit, ha nem is túl mélyen elmélyedni a chili paprikák fajtái és családjai közt. A legelterjedtebb chili fajták többsége mindössze 5 családba sorolható. Ezek a következők:

Capsicum annuum: Az "annuum" név az "egynyári" elnevezésből származik, ami valójában téves, mivel minden Capsicum faj évelő. A Capsicum annuum a legszélesebb körben termesztett chili paprika faj a világon. Ebbe a fajtába tartozik a "Jalapeno", "Cayenne" és még sokan mások, még a Magyar TV / zöld paprika és a Kaliforniai paprika is.

annuum.jpg

Capsicum frutescens: A "frutescens" név fordítása a "cserjés", "bozontos" vagy "bozótos", ami általánosságban elég jól leírja a fajta jellemzőit. A fajta legismertebb képviselője a Tabasco paprika, melyből az azonos nevű szósz is készül. C. frutescens zöldes árnyalatú virágokkal rendelkezik és bokros, gyorsan növekvő fajta. Jó választás kezdő termesztőknek, hűvösebb éghajlaton beltéri növénynek, mert a hűvösebb éjszakákat kevésbé tűri, ellenben a meleget nagyon szereti.

frutescens.jpg

Capsicum chinense: A "chinense" név helytelenül utal a Kínai származásra. Valójában ez a csoport az Amazonas medencéből származik. A legismertebb tüzes chilik ebbe a csoportba tartoznak, mint a „Habanero” fajták. Számos különböző formájú és erősségű típus található ebben a csoportban. A kisméretű bogyótól a nagyobb méretű termésekig, a nem csípőstől a halálosan tüzesig. A kellemes gyümölcsös Habanero aroma jellemzi típusait. Robosztus növények, melyek bő terméssel hálálják meg a gondoskodást.

chinense.jpg

Capsicum baccatum: Jelentése "bogyó-szerű". Származási helye Peru, Bolívia. C. baccatum fajtákat gyakran "Aji"-nak nevezik, ami egyszerűen azt jelenti, hogy "Chili" Ezt a fajt Dél-Amerikán kívül sajnos nem igazán ismerik, pedig kiválóan alkalmas kulináris célra. Rengeteg különböző fajtája létezik, különböző méretben, megjelenésben és ezen kívül meglepő mennyiségű különböző aromával. A növények növekedése gyors, néhány fajta nagyobbra nő, de néhány fajta csak kisebb bokrot képez. Könnyen termeszthető és bő termést hoz, ha megfelelő méretű helyre kerül.

baccatum.jpgCapsicum pubescens: Jelentése "szőrös", ami elég pontos megnevezés. Mivel Közép-Amerika hegyvidéki területeiről származik elég jól ellenáll a hideg időnek. Szőreivel állítólag a hideg ellen védekezik. Az inkák legelőször ezt a paprikát vonták termesztésbe: már 8000 éve ültették. Könnyen felismerhető a lila virágairól és fekete magvairól. Ide tartoznak a rocoto vagy rocotillo paprikák. Ezek nem számítanak túl csípősnek ám annál zamatosabbak.

pubescens.jpgA legismertebb családokon kívül is akadnak még egyéb eldugottabb, elszigetelt különleges, alig ismert családok, mint a C. praetermissum (Brazilia), C. galapagoense (Galapagos), C. lanceolatum (Guatemala, Mexico, Honduras), C. cardenasii / C. eximium (bolivia magas hegyei), C. rhomboideum/ C. ciliatum (Dél Mexico)

Néhány különlegesség: 

cap1487_immatpods343.jpg

DSCN3569.jpg

rhombe1.jpg

rhombe2.jpg

Szóval akit elkap a gyűjtő szenvedély az nem fog unatkozni, mindig lesz olyan fajta ami beszerzésre, felfedezésre vár!

forrás: fatalii.net

GaBko Chili a Faceebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochilli.blog.hu/api/trackback/id/tr616133389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2014.05.07. 22:24:15

frutescens részt nézd át még egyszer, kb 3x vagy 4x van ugyanaz a szöveg egymás után másolva ;)
egyébként jó nagyon a cikk, mindig elcsodálkozom, mennyi féle-fajta chili van, és milyen formagazdagságúak (mivel én maradok a nézelődésnél :) )
süti beállítások módosítása