A tápozásról
2014. február 11. írta: GaBko

A tápozásról

A növények autotróf táplálkozású élőlények, azaz életműködésükhöz csak szervetlen anyagokra és fényre van szükségük. Összesen 17 elem nélkülözhetetlen a számukra, ezek az esszenciális tápanyagok. Ezeket mennyiségi szükségletük szerint három fő csoporba osztjuk. 

Az organogének a szén (C), a hidrogén(H) és az oxigén(O). Ez a három elem alkotja a növények (és minden szerves anyag) fő tömegét.

A makroelemek nagyobb mennyiségben szükségesek a növények számára. Ezek együttes mennyisége száraztömegben akár a növény 4%-át is kiteheti. Az elsődleges makroelemek a nitrogén(N), a foszfor(P) és a kálium (K).

A másodlagos makroelemek a kálcium(Ca), a magnézium(Mg) és a kén(S). A Ca és a Mg fő alkotóelemei a vízkeménységnek, még a viszonylag lágy vizekben sem szokott gondot okozni a hiányuk.

A mikroelemekre nagyon kis mennyiségben van szükségük a növényeknek, de a szerepük annál fontosabb. A mikroelemek: Vas(Fe), cink (Zn), réz(Cu), mangán(Mn), molibdén(Mo), nikkel(Ni), klór(Cl), bór(B).

minimum törvény.jpg

Liebig féle minimumtörvény azt mondja ki, hogy a növények növekedését nem az elérhető tápanyagok összessége határozza meg, hanem az a tápanyag, amiből arányaiban a legkevesebb van. Azaz hiába van ellátva a növény minden jóval, ha egyetlenegy tápanyagból is hiány lép fel, akkor a növény a hiányzó tápanyag mennyiségéhez igazítja a fejlődését. Liebig egy hordóval ábrázolta a szabályt. A hordó dongái különböző hosszúságúak, és ha feltöltjük vízzel, akkor a legrövidebb donga hosszáig emelkedik csak a vízszint, a többi kifolyik. 

Tehát a növényeknek egyszerre kell biztosítani az összes szükséges tápanyagot, méghozzá a megfelelő arányban. Ha az arányokat nem sikerül összehangolni, akkor csak pazaroljuk a tápot, a növényeink pedig szenvedni fognak. Pontosan be kell tartani az adagolási útmutatót, és megelőzhető mindenféle hiány.

A tápanyagok egy bizonyos mennyiség alatt hiányt okoznak. Egyes tápanyagok túl nagy arányú jelenléte problémákat okoz más tápanyagok felvételében. Ezért fontos, hogyha több tápot használunk egyszerre, csak összehangolt szereket válasszunk. A növényünk növekedése során előfordul, hogy emelni kell az adagolást a gyárihoz képest. Intenzív fénymennyiségnél jóval nagyobbak a növények szükségletei, míg alacsony fényen minimális a felhasználásuk.

A legelőnyösebb a napi szintű adagolás. Ennek több apró pozitív hatása van. A tápanyagok összmennyisége sosem lesz olyan magas, mint amikor egyszerre beöntjük az egész heti adagot, mivel minden nap fogy valamennyi. Egyes tápanyagok érzékenyek, idővel hajlamosak a növények számára felvehetetlen formába alakulni, ilyen például a vas. Ezt kelátokkal akadályozzák meg, ezek olyan molekulák, amik kötésbe vonják a fématomokat és így megvédik a kémiai átalakulástól. A kelátok stabilitása sem örök életű, ezért minél rövidebb ideig kell várnia a tápnak a vízben, annál nagyobb eséllyel kerül a neki szánt helyre, azaz a növények szervezetébe. A jó minőségű kelátokat tartalmazó tápok elég stabilak, hogy használhatóak legyenek heti adagoláshoz is..

A növények tápanyag és fényigénye összefügg, a kettőt össze kell hangolni. Erős fény mellett a növények gyors növekedésre képesek, tápanyagigényük ennek megfelelően nagy. Ha nem gondoskodunk a kiegyensúlyozott tápanyagellátásról, akkor a növényeknél hiánytünetek lépnek fel. Gyenge világításnál a növények szükséglete kicsi, a túladagolt táp felhalmozódik.

Tehát legfontosabb, hogy a tápanyagok megfelelő arányban és elegendő mennyiségben álljanak rendelkezésre. Tapasztalatom, hogy egyes chili fajták is különbözően reagálnak ugyanarra a tápozásra, míg az egyik fajta gyönyörűen fejlődik, a másiknál hiánytünetek, vagy éppen túl tápozás léphet fel.

Amit én használok:

Előneveléskor: Vitaflora eper-zöldség tápoldat NPK 3,3-5,2-6,7

később kifejlett növényeknél: Volldünger Linz por táp NPK 14-7-21

Mindkét tápnál megfelelő a N és K aránya és tartalmaz elegendő mikro elemet is.

Virágzás beindulásakor tapasztalataim szerint a Nitrát arányát érdemes csökkenteni, így növekedés helyett inkább a termésre fog koncentrálni és hamarabb abba hagyja a virágok elszórását.

Nektek mi vált be leginkább?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochilli.blog.hu/api/trackback/id/tr745809957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2014.02.11. 20:55:12

Volldünger Linz tápot használok én is. Ha virágzáskor is ezt a tápot használom, akkor a nitrát arányt hogy tudom csökkenteni? Keverjek hozzá valami olyan tápot, amiben túlnyomórészt Kálium van?

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.11. 21:28:37

@Sword: Én olyankor néhány hétre áttérek alacsonyabb nitrát tartalmú pl kaktusz, vagy leander tápra

A Láncfűrészes 2014.02.11. 21:34:41

XD
Nitrogén az nem nitrát!

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.11. 22:07:16

@A Láncfűrészes: Mi ebben olyan vicces? Tápoldatokban nitrát formájában van jelen a Nitrogén. De az NPK aránynál valóban a tiszta Nitrogén mennyiséget értjük. Ettől függetlenül ugyanarról van szó! Csökkented a nitrátot=csökkented a nitrogén!

Sword 2014.02.11. 23:26:54

Köszi a tanácsot
(sokadjára :) ).
Kaktusz táp azt hiszem pont van itthon, meg is nézem az összetételét. Azért is kérdeztem, mert nekem nagyon sok virágot el szoktam dobálni, szerintem a harmadát biztosan és sajnálom, mert abból ugye mind termés lenne.

TRider 2014.02.12. 14:01:32

Szia!
Január 26.-án ültettem, már szépen hozzák a második pár leveleiket a növények. Mikor érdemes elkezdeni tápozni és milyen rendszerességgel?

A Chilli Focus tápoldatról mi a véleményed? Próbáltad már?
www.growshop-hempshop.hu/hu/webaruhaz/growshop/tapoldatok-adalekok/chili-focus-detail

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2014.02.12. 14:25:44

@TRider: Én a tápozást óvatosan, mondjuk fele dózisban akkor szoktam elkezdeni, ha a sziklevélen kívül van már legalább 2 pár rendes szép levele a növénynek.

Chilli Focus-t használtam és használom is, mert kaptam a zölderdő től kipróbálásra. Mivel chilire van kitalálva az összetéttele tökéletes. Figyelni kell vele, mert nekem sikerült túllőnöm vele a tápozást az előírt adag mellett is. Szóval óvatosan! Nem rossz, csak kicsit drága, így csak akkor ajánlom, ha kis számú növényt nevelgetsz. Már 20-30 növény mellett is érdemes lehet ugyan annyira jó más de gazdaságosabb tápot használni. Por alapúak a legolcsóbbak. Tápoldatokban megfizeted a hozzácsomagolt vizet is! Ezért tápoldatot csak előneveléskor használok, mert akkor még így könyebb belőni a pontos adagolást. Ha nagyok a növények akkor már csak szemre odaszórom a kb. mennyiséget :)
süti beállítások módosítása