Bár jövő hétre megint jó időt ígérnek, azért a hétvégén elkezdtem a növények költöztetését. Így a még kint lévő növényeket sem fenyegeti a hideg. Valahogy azért már egyre kevésbé hiszek az előrejelzéseknek. Elsőként a kedvenc két láda dorset naga jolokiával kezdtem amit mindenképpen magamnál tartok télre. Ezeket is jócskán megmetszettem, hogy egyáltalán fel tudjam őket cipelni a helyükre és az oldal ágaiknak sincs semmi tartása így ha nincs mibe kapaszkodniuk.
Metszés előtt, ablakból leszedve:
Az egyik jól megmetszve, a helyén:
Ezen a szekrényen nevelkedett régen az összes palánta, ma már ez a 2 növény is csak jócskán megmetszve fér el. A két ládás Dorseten kívül még a két láda Caribbean red költözött el anyumhoz, ugyancsak megkopasztva, hogy beférjen a kocsiba.
Rengeteg termés jött le még most is a növényekről amiket megmetszettem. A lenyesett ágakon sok volt még a beérésre váró termés is. Úgy gondoltam, hogy a különböző fajtájú és érettségű termésekből elteszek néhány üveget savanyúságnak, bár szerintem erősségre meghaladja majd azt a szintet amit jóízűen lehet fogyasztani:) Szedtem egy befőttesüvegnyi Jalapeno-t is, mert azt azért szokás savanyítani és erőssége még a magában fogyasztható kategóriába tartozik. Emellett egy üveg legdurvább fajtákat tartalmazó és két üveg Caribbean redet raktam el. A készítéshez tasakos savanyúság tartósító fűszeres keveréket használtam.
A jelenlegi készletek:
Darált "Erős Gabko"-ból még 4 liter várja a hűtőben, hogy kis üvegekbe kerüljön, plusz 1-2 liter még kijön az utolsó szüretből. Szószból még szerintem kb. 30 üveg fog készülni és jöhet a pihenés.
Most 74 üveg szósz van a polcon, kb ekkora mennyiség el is fogyott már. Ha ez is elfogy, bezár a bazár...