S2 299. nap Az utolsó utáni szüret és az idény vége.
2013. október 31. írta: GaBko

S2 299. nap Az utolsó utáni szüret és az idény vége.

Bejegyzés alcíme...

Sajnos nem teljesen úgy alakult az év ahogy terveztem, de azért nem lehet okom panaszra. A szeptemberi - fokok és tartós hideg időjárás miatt a növények már nagyon belassultak, a termések nem nagyon akartak beérni. Sok növény és termés elfagyott. Az októberi melegebb időjárás már hiába jött, igaz kicsit összeszedték magukat, de az újabb terméseknek már nem lesz ideje beérni. Hetek óta egy darab termést nem szedtem le. Ma végül leszedtem mindent amit nagyjából érettnek találtam. Ha nem azt vesszük, hogy hetek alatt jött össze ennyi, akkor egész szép mennyiségnem tekinthető. Az egész mennyiségből darálékot készítettem, nem lett rossz :)

20131031_094601.jpgA növények az utolsó napjaikat élik, egy-két növény kivételével nem nagyon tervezem őket átteleltetni, így néhány növényt lehet eladok, hátha valaki lát fantáziát az átteleltetésben. A többinek sajnos ennyi volt.

Azért kigyönyörködtem még magam bennük utoljára szüretelés közben, ezen a szép napsütötte napon.

A nap már olyan alacsonyan jár, hogy csak a felső részüket éri közvetlen napsütés.

20131031_094644.jpg20131031_094651.jpgA hátsó kertből egy-két elfagyott cserepes növény kikerült már. A kicsit magasabban lévő növényeket kevésbé viselték meg a szeptemberi fagyok.

20131031_094749.jpg20131031_094758.jpg

Rengeteg éretlen termés van még és az októberi melegben újabb bimbók és virágok jelentek meg a még küzdő növényeken. Ők még nem adták fel.

20131031_095006.jpg

20131031_095028.jpg20131031_095137.jpg20131031_095202.jpg20131031_095305.jpg20131031_095314.jpg20131031_095332.jpg

 

Kb. ennyi volt a 2013. év. Nem nevezném eredménytelennek, több szép kritikát és megkeresést kaptam. Nagyon sok szép emlék jut eszembe. A Nagymarosi csípős fesztivál, Solymári chili fesztivál. Sajnos jóval kevesebbet tudtam termelni, készíteni, mint amekkora kereslet mutatkozott a termékeim iránt. Hogy mivel készülök a 2014. évre, egyelőre legyen titok, de annyit elárulok, hogy nagy tervekkel futok neki a következő idénynek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochilli.blog.hu/api/trackback/id/tr725608242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sword 2013.11.09. 12:07:22

Hát azért ez is szép!
Következő évre én is jobban készülök, hogy mire jön ez az őszi szeszélyes időjárás, addigra legyen termés.
Apropó: Bhut Jolokia, alias szellem chili magját el tudom ültetni, vagy mivel ez hibrid, így nem ugyanolyan növény fog belőle fejlődni?

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.11.09. 14:22:08

@Sword: Ha stabil a mag és nem porzott össze mással akkor nagy eséllyel nem lesz különbség. Ha tutifasza forrásból vannak a magjaid akkor is előfordulhat, hogy meglepetés ér, és előtör valamelyik őse génje, hiszen az is paprikából van. De nagy eséllyel nem porzódott össze mással és elég stabil szülőkkel rendelkezik. (Így, ha ilyen magból indultál és vigyáztál rá, akkor tied is lehet ilyen...)

sziti50 2013.12.02. 10:46:27

Én először termesztettem chillit az idén és az a kérdésem, hogy bevittem a műhelyembe, ott 12 fok szokott lenni télen és maradhat-e vagy a lakásban jobb neki a 21-22 fokon? Most olyan mintha megállt volna a fejlődésben és kicsit hull a levele. Nos ennyit értek hozzá és máshol nem találok rá választ.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.12.02. 11:08:39

@sziti50: Kedves Tibor! Arra, hogy elvegetáljon tavaszig, elegendő a 12 C fok. Az sem árt neki, ha egy kis fény is éri. Én a 18 fok körüli konyhában tartok 2 növényt. Azok is eldobálták a levelek egy részét mikor bekerültek, de most meg friss hajtásokat hoz. Az előző telet is ugyanitt húzták ki, ugyanezek a növények. Én ilyenkor nem tápozok és keveset locsolom őket.
süti beállítások módosítása