45. nap Kicsit ideges vagyok! (levéltetü, vírus, baktérium, gomba, pete, egyéb.. ?) Megfejtés: Ödéma, vízkórság !
2012. március 31. írta: GaBko

45. nap Kicsit ideges vagyok! (levéltetü, vírus, baktérium, gomba, pete, egyéb.. ?) Megfejtés: Ödéma, vízkórság !

Mai locsoláskor észrevettem, hogy a növényeim egy részének levél fonákján az ereken apró zöld pontok jelentek meg, de ezek azoknál, melyeket én eddig levéltetűként régebben láttam szerintem kisebbek és ezeket  nem  lehet letörölgetni.

Tud valaki erre megoldást?

2012-03-31 19.22.15.jpg

A kép nagyban: 2012-03-31 19.22.15.jpg

(Update: 46. nap)

Még mindig nem tudom mi is a probléma, egyre kevésbé hiszem, hogy tetű lenne, de ennek ellenére az egyetlen tanácsra való tekintettel vettem egy "karate" nevű permetszert és lepermeteztem vele a növényeimet. 0,5 litert kevertem belőle előírás szerinti adagolással (remélem a kártyával szétválasztó kokainsepregetős módszerem bevált mérleg helyett:) Ablakmosós spriccelő flakonba kevertem és elsősorban a levelek fonákját igyekeztem egyenletesen beteríteni. Sajnos a spricni nem kimondottan köd finomságú permetet lövellt ki magából.

Szeretném megúszni a dolgot és remélem nem itt törik derékba chili termesztői karrierem már a 1,5. hónapban.

Egyenlőre így fest a banda:

2012-04-01 20.27.23.jpg

(Update 47. nap)

Miután minden fellelhető magyarországi tanácsolt helyre elküldtem kérdésemet nagy pánikomban (Gazdabolt, Édenkert, Bálint gazda) Végül egy külföldi fórumról megkaptam a választ: http://www.thehotpepper.com/topic/29127-a-topic-on-edema/page__pid__588232#entry588232 (köszi Davis!)

(közben a Bálint gazda oldal is megerősítette az eredményt! Nekik is köszönöm!)

Szóval a megfejtés: Ödéma, vízkórság...

Oka: Túlöntözés, hűvös tartási körülmény. A többletvizet a gyökerek gyorsabban veszik fel mint azt a levelek képesek lennének párologtatni, így a leveleken apró elszórt vízhólyagok alakulnak ki. Összetéveszthető pajzstetvekkel és baktériumos megbetegedéssel. A tetvekkel ellentétben ezeket nem lehet eltávolítani.

Nálam a megváltozott körülmények együttállása váltotta ki a problémát. Az összesűrűsödött növények közt némelyik nem kapott elegendő fényt és a levegő áramlás sem volt megfelelő. A hirtelen jött hideg és a fűtés visszavétel miatt, hűvösebb is volt a megszokottnál és a lámpák is feljebb kerültek ezek sem fűtöttek már annyira nekik. Szóval, a megszokott mennyiségű vizet felvették, de nem voltak képesek el is párologtatni, felhasználni.

A tálcák helyett alátéteket raktam a poharak alá így a szekrény teljes felülete + hangfalak tetejére is szétpakolva a lehető legszellősebben próbáltam őket rakni. A tegnapi rendezgetés hatására megkeveredett sorrend is hatással volt rájuk, amelyek kevésbé voltak pöttyösek azokról már szinte eltűntek. A súlyosabb eseteken még látszik, de szerintem rendbe fognak jönni.

2012-04-02 20.42.32.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gabkochilli.blog.hu/api/trackback/id/tr654352591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkristof1 2012.04.02. 18:02:11

Pl gazdabolt vagy bálint gazda oldalának a szaktanácsadós része, de én inkább a helyi kertészáruházba viszek egy levelet, ahol a permetes résznél a néni megmondja, mi baja, és javasol rá permetet. Mondjuk itt már előfordult velem, hogy le akartak húzni, de csak egyszer.
Ilyen célokra nekem egyébként az actara-t ajánlották, mert az felszívódó, nem kontakt, mondjuk 3-szor annyiba is kerül.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2012.04.02. 20:51:44

@kkristof1: Szia!
Közben megvan a megfejtés, gyorsan ki is egészítem a posztot! Megfejtés: Ödéma, vizkórság!

kkristof1 2012.04.02. 21:23:40

Királyság, akkor jobbulást a növènyeidnek!
süti beállítások módosítása