Szerencsére van bőven mit szüretelnem, ezért nem unatkozom szabadidőmben. Tegnapi napom szüreteléssel és feldolgozással telt. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő heteim, hónapjaim még a szüretről és a feldolgozásról fognak szólni. Tavaly október közepéig tartott a szezon.
Főleg a Dorset és a Bhut Naga jolokiák roskadoznak a termésektől:
De a Moruga is szépen terem már:
A Caribbean red is beindult végre:
A Khrisna jolokián még csak néhány szem piroslik:
A Fatalii-n is rengeteg termés várja, hogy besárguljon:
Egy szép Trinidad Scorpion Bt:
És a szépséges Trinidad Scorpion Morugák:
Egyben a szüret eredménye:
A tálcán lévő Dorset Naga, Bhut Naga jolokiából és Morugából ütős Gabasco szósz készült. A Caribbean Red, Habanero és Krishna Jolokia ment darálékba. Bízom benne, hogy lesz még a héten legalább egy ekkora szüret.
Még egy örömhír a végére! Megkaptam a határozatot, hogy szabadon értékesíthetem a termékeimet. Ahoz, hogy feldolgozott növényi terméket értékesíthessek, szükség volt az őstermelői kiváltásán kívül, a termékeket a állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző hivatalnál beregisztráltatnom. A kérelem leadását követően kijöttek ellenőrizni a konyhámat, ahol a termékek készülnek. Mivel minden rendben volt, néhány héten belül megjött a határozat a regisztrációs számmal, amit a termékeimen fel kell tüntetnem. Az őstermelői kiváltása néhány ezer Ft. A regisztrációs procedúra ingyenes volt, így megérte a fáradtságot. Mivel nem csak ismerősöknek adok az elkészült termékekből és esetleg egy-két alkalommal a helyi termelői piacra is ki szeretném vinni a terméket és szerettem volna, ha ezt büntetlenül megtehetem. Lehet. hogy vicces 30 tő chili miatt ez a procedúra, de ki tudja mit hoz a jövő.