Utolsó kommentek:

Attilajukkaja 2016.09.07. 14:09:28

@GaBko:
Kedves GaBko!
Tudom, hogy a csili termesztese nem olcso. En mar 20 evvel ezelott is termesztettem az erkelyemen a habanerot, amikor itthon meg senki sem hallott felole (Mexicobol hoztam a magokat). Amig apukamnak volt kertje, ott is nott, es nagyon szep, boseges termesunk volt. Azota irigykedve nezem az ujabb es ujabb csili fajtak megjeleneset a fesztivalokon. Engem leginkabb a friss csili erdekel, mert a szoszokban valahogy nem ervenyesul igazan az erejuk. Illetve csak kozvetlenul a felbontas utan,...aztan valahogy elillan nehany ezer Scoville egyseg az uvegcsebol. ;o) Amikor sok csilim termett, megszaritottam es ledaraltam (na az is egy jo moka volt!). Most is ezt teszem, mert igy jobban eltarthato. Ez persze csak az en velemenyem.
Egy darab Carolina Reaper nem igazan erdekel, de egy kilo mar megtenne. :o)
Mi iden nem mentunk el Solymarra, de az elmult evekben ott voltunk. Emlekeim szerint sokkal klasszabb volt a paprikanovenyek szepesgversenye, mint Nagymaroson. Annak idejen ott kajalni is tudtunk. Szoval szep emlekeink vannak mindket helyrol.
Tovabbi jo munkat kivanok nektek es a tobbieknek is!

Udv,

Jukka

Bejegyzés: IV. Nagymarosi Csípős Fesztivál - Beszámoló

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2016.09.07. 10:49:19

@Attilajukkaja: Igen, a tombolán kb. mindenki nyert valamit. Ez a piacosok felajánlása. Termés meg nagyon változó árban volt, mert volt aki itt is nagyon olcsón adta. Pl. én sem adom olcsón, mert nem azért termelem, hogy nyersen eladjam, hanem feldolgozzam, így nem ez a profilom, de ha valakinek nagyon kell egy Carolina Reaper, akkor megvan rá a lehetősége. Solymáron szintén ott voltunk, mint minden évben. Kb. ugyanezzel a chilis bandával. Idén szerintem sikerült kajában is sokat előre lépni, mert hamburger is lehetett csípősmentesen enni és a legtöbb csatlakozó vendéglátóhelyen is lehetett csípős mentes ételeket is fogyasztani. De valóban mindenhol nagy volt a sor, mert szerencsére rengeteg ember jött el a fesztiválra, ami az egész városban megnyomta a forgalmat.

Bejegyzés: IV. Nagymarosi Csípős Fesztivál - Beszámoló

Attilajukkaja 2016.09.07. 09:27:42

@GaBko:
A buli nagyon tetszett!
Termeszetesen nem a fikusz miatt hagytuk ott a rendezvenyt, hanem mert kicsit mar kezdett egni a gyomrunk a sok kostolotol. ;o) De a tombolazas tenyleg nagyon elhuzodott, sokaig tartott. A jo oldala, hogy valoszinuleg MINDENKI nyert valamit, aki ki tudta varni.
A chili ararol csak annyit, hogy Budapesten a Feny utcai piacon olcsobban kapom meg a friss habanerot, mint a fesztivalokon. Ez igaz a solymari fesztivalra is. Pedig az ember abban remenykedne, amikor elmegy egy ilyen rendezvenyre, hogy itt, akar csak reklam celjabol is, de olcsobban jut hozza a portekahoz.
Egy eszrevetel: jo lenne tobb chilis es nem csilis keszeteleket is arusitani egy ilyen helyen. Itt ugyan volt szaraz kolbasz, chilis krumpliszirom, egy grillezo es egy langosos is. Egyiknel tul hosszu volt a sor, a masikat meg nem ehetjuk. Szoval maradt a sajtos neni, akinel sikerult egy kis csalanos hazisajtot vennem, azzal semlegesitenem a tarsasag gyomorsavait. :o)

De ha jovore lesz ilyen buli, ujra elmegyunk!

Ui.: amugy a savanyusagaitok nagyok szimpatikusak voltak!

Bejegyzés: IV. Nagymarosi Csípős Fesztivál - Beszámoló

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2016.09.06. 19:12:03

@Attilajukkaja: Mi baj a fikusszal? :) A piac összes árusa felajánlott valamit. De volt dögivel csilis termék is a tombolán :) Sőt a fődíj Red hot chili peppers koncertjegy volt. A termést elég változó árban árulták a chilisek. Remélem azért tetszett a buli.

Bejegyzés: IV. Nagymarosi Csípős Fesztivál - Beszámoló

Attilajukkaja 2016.09.06. 19:05:19

Nagyon klassz volt! Kar, hogy az arusok olyan dragan adtak a friss chilit, de kostolni lehetett dogivel. Tombolajegyet is vettunk, de nem gyoztuk kivarni a melegben, mig kihuzzak az osszeset. Raadasul volt, aki egy fikuszt nyert. Egy chilifesztivalon! Na ekkor hagytuk ott az egeszet. :o)
Ra egy hetre Solymaron volt egy ugyanilyen buli.

Bejegyzés: IV. Nagymarosi Csípős Fesztivál - Beszámoló

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2016.04.12. 15:53:21

@Mizse666: Talaj javítása volt a cél. Locsolással egyszerűbben tudod megoldani a ph-t

Bejegyzés: Tavaszi előkészületek a chilitanyán és optimizmus a köbön.

Mizse666 2016.04.12. 15:28:47

@GaBko: Köszi a választ! Tőzeget a talaj ph értékének az optimalizálása miatt használtál vagy inkább a talajszerkezet javításának a céljából? Csak azért kérdezem, mert nekem a kertem kb. 200 m2 és 7,8 körül van a talaj ph értéke. Szerinted kb. 2 m3 savanyú tőzeget beledolgozva sikerülhet 7 alá szorítani az értéket vagy inkább savasabb locsoló vizet használjak?

Bejegyzés: Tavaszi előkészületek a chilitanyán és optimizmus a köbön.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2016.04.12. 07:44:54

@Mizse666: Kb. 1,5 m3 tőzeget használtam fel tavaly a tövek ültetésénél. Ez lett beforgatva, illetve a szalmatakarás. A telek összesen 880m2 de ebből kb. 500m2 van felszántva paprikáknak. Az alsó részen van még egy kisebb konyhakerti rész, ahol szintén van néhány különlegesebb chili is.

Bejegyzés: Tavaszi előkészületek a chilitanyán és optimizmus a köbön.

Mizse666 2016.04.11. 19:09:08

Szia!

Gratula a kerthez és bő termést kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy hány m2 a telek és hány m3 tőzeget forgattatok bele?

Bejegyzés: Tavaszi előkészületek a chilitanyán és optimizmus a köbön.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2015.08.26. 09:44:45

@Joooe: Nem szlogen csak rápörögtünk a témára egy kicsit és becsípődtünk! :D

Bejegyzés: III. Nagymarosi Csípős Fesztivál - 2015.08.29. Nagymaros Fő tér

Joooe 2015.08.26. 09:39:37

"Tehát Csípd ki magad, csípj meg egy vonatjegyet és hagyd, hogy csípjen! Ezt csípni fogjátok!"
Ez már most fájt :)) Béláim, kicsit túltoltuk a szlogent.

Bejegyzés: III. Nagymarosi Csípős Fesztivál - 2015.08.29. Nagymaros Fő tér

Nyegrus Csaba 2015.07.29. 19:25:39

Köszönöm,biztos hogy jelentkezni fogok.További szép napot!

Bejegyzés: S3 191. nap GaBko Chili szósz & krém

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2015.07.29. 19:03:38

@Nyegrus Csaba: Ahogy ìrtam remèlhetőleg onnantól lesz folyamatosan készletem. A nagyobb mennyiségű szüret szeptembertől jön csak.

Bejegyzés: S3 191. nap GaBko Chili szósz & krém

Nyegrus Csaba 2015.07.29. 18:58:04

Köszönöm a gyors válaszod,de sajnos Ózdról körülményes eljutnom oda.De ha esetleg a fesztivál útán maradna terméked szivesen vásárolnék belőle több félét is,de jó lenne tudni mikor érdeklődhetnék ezügyben?

Bejegyzés: S3 191. nap GaBko Chili szósz & krém

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2015.07.29. 18:20:16

@Nyegrus Csaba: Szia! Idén a Nagymarosi csípősfeszttiválon kezdem a szezont, mert lassan indul és tartalékolnom kell a készletet. Remélem onnan folyamatosan lesz készletem.

Bejegyzés: S3 191. nap GaBko Chili szósz & krém

Nyegrus Csaba 2015.07.29. 17:51:27

Hello!Érdeklődni szeretnék hogy milyen úton módon tudnék öntöl chilli szószt rendelni ill.hogy milyen termékei vannak és hogy el tudná-e postázni?Mivel az éven jómagam is belefogtam különböző chilli-k nevelgetésébe pl (Carolina reaper,trinidad moruga scorpion,orange,chocolate,Ghost pepper,Red savina,és különböző Habanero chilli-ket).Mivel imádom ezeket a VAD ízeket,már több fajta szószt kipróbáltam pl:Mad-dog 357,Mega Death Sauce stb.Szerintem az érdekességek 500 000 scoville fölött kezdődnek!

Bejegyzés: S3 191. nap GaBko Chili szósz & krém

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2015.06.29. 20:54:17

@Valaki Innen: Van benne igazság amit írsz. Természetesen én is vásárolom a fűszereket és egyéb hozzávalókat, de az alaptermékem magam termelem és állítom elő. Itt jelenleg azzal van probléma, hogy a delikvens abszolút semmit nem termel, semmi köze az alapanyagokhoz, ami nyilvánvalóan jogszabályellenes. Ezt Ő nem is tartja problémának és a vevők többsége sem. Itt arról van szó, hogy Őt semmi tekintetben nem lehet kistermelőnek nevezni, mert semmit nem termel, a feldolgozáson és értékesítésen kívül semmit nem tesz.
Törvényileg szabályozott dologról beszélünk, így nem csak morális kérdés. Mivel te nem árulod a termékeid, így úgy és azt csinálsz saját magadnak, amit és ahogy szeretnél. De a kistermelői tevékenység szabályozott.
Ja fóliaterületet tavaly én béreltem, saját felügyeletem alatt nevelkedtek a csilik :) Nem a saját piacom féltem, hanem a jelenség felháborító. Így nem tudom letojni.

Bejegyzés: Kistermelő, vagy kisfeldolgozó?

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2015.06.29. 20:38:18

Szia

Ez egészen ingoványos talaj, és szerintem jó téma további boncolgatásra.
Átgondoltam az én esetemet, hogy ha árulnám az általam főzött püréket és szószokat, akkor hol lenne a határ abban, hogy az összetevőket termesztem vagy beszerzem. Hozzáteszem, hogy én nem tömör cuccokat főzök magamnak, mert nem bírná a nyelvem és a gyomrom.
Chili: ezt termesztem, Red Savina, Bhut Jolokia és Trinidad Scrorpion. Ha kifogynék akkor megbízható forrásból nem érezném csalásnak, hogy pótoljam a szükséges mennyiséget. Persze ez a forrás nem tesco vagy nagyker lenne :) Egyszer kaptam egy jólelkű miskolci bloggertől egy egész szatyor Red Savinát, amit szintén feldolgoztam. Nem tudom te voltál-e aki kiszervezte a chilik egy részét más által üzemeltetett melegházba. Ez minek számít? Te termelted a chilit vagy sem?
A többi:
Fokhagyma, kápia, ecet, fűszerek.
Fokhagyma nagyon rossz hozammal terem (próbáltam) én nem akkor mint a fenti chilifajták, egyszerűen nem lenne elég.
Kápia paprika úgyszintén, van, hogy a püréhez 5-6 kilónként veszem a piacon.
Ecet: na ezt mondjuk csinálhatnám házilag, de pincém nincsen, illetve nem is tudom, hogy kell, bár utána tudnék olvasni, hogy kell igazi bioecetet készíteni, viszont még a nagyon jó minőségű ecet is olyan "filléres", hogy nem érzem, hogy érdemes lenne vesződni vele.
Én nem tudom, hogyan csinálnám, viszont válaszolva a kérdésedre: hagyjad, ne foglalkozz vele :)
Ha törvényileg nem ellenőrzött és szabályozott, akkor egyéni morális kérdés. Te tudod miből van, ismerik a neved, ezt a reputációt nem veheti el senki, mi sem bizonyítja, hogy kifogysz a termékekből kurva gyorsan.
Ne szegje ez kedved semmiképpen,

Bejegyzés: Kistermelő, vagy kisfeldolgozó?
süti beállítások módosítása